Categories
Uncategorized

Кой е отговорен за запушените канали в жилищните сгради?

Може да имате добри взаимоотношения със съседите си, но съседските отношения понякога могат да бъдат подложени на изпитание от дребните ежедневни проблеми. Едно нещо, което причинява разногласия при много хора в квартала, е това кой всъщност е отговорен за канализацията – проблем, за който най-вероятно не мислите докато не се случи най-лошото – каналите да се запушат. И така, кой носи отговорност за запушените канали? Отговорността за разрешаването на проблема с блокирания канал зависи от самото място, на което се намира запушването. Първото нещо, което трябва да направите при наличие на такава авария, е да определите дали запушването е в обществената канализация или в тази на вашето лично жилище.

Обществена или частна канализация? Тръбата, от която се оттича мръсната вода от дома ви, се нарича канал. Когато канал от вашия имот се съедини с канал от друго жилище, това вече става обществена канализация. И поради причината, че каналите са публични и частни, отговорността за тяхното отпушване зависи именно от техния вид. По принцип това не винаги е лесно за установяване, така че може да се наложи да направите някои проучвания.

Какво да правите, ако имате запушен канал? Ако не сте сигурни къде точно е източникът на запушване, свържете се с някой местен водопроводчик. Те идват до обекта и откриват какъв е проблемът и къде е той, и ви дават съвет какво да правите след това. Те ще могат също да ви кажат дали отговорността да отпушите канала е само ваша или и съседите ви трябва да се включат. Ако знаете, че задръстването е само във вашата канализация, можете да действате самостоятелно без да се консултирате с друг освен с професионалист, разбира се. Но е хубаво да проверите и комшиите, за да се уверите, че и тяхното жилище не е засегнато от проблема. Ако вие сте собственик на имота, ще трябва да повикате фирма за отпушване на канали, в случай че не можете сами да се справите със запушването. Ако имотът е под наем, хазяинът е длъжен да се заеме с този въпрос и да наеме специалист.

Ако сте установили, че запушването е в обществените канали, най-добрият вариант е да се споразумеете с останалите обитатели на сградата и да си поделите разходите по отпушването. За съжаление, някои хора може да откажат да допринесат с пари, тъй като смятат, че не са виновни. Такива жители винаги има, но опитайте да се разберете поне с по-голямата част от съседите си, за да постигнете успешен резултат.

Има редица фирми и лица, които предлагат добри и качествени услуги по отпушване на канали, ако искате да Ви препоръчаме таква фирма вижте този уеб сайт: https://vikplovdiv.com/отпушване-канали/.