Как да открием източника на влага у дома

при влага у дома

В дома ви от известно време се е появила влага, придружена с тъмни петна по тавана или стените, и се е образувал мухъл? Много е вероятно това да означава, че някъде в жилището ви има наличен проблем, който най-често е причинен от скрит теч. Но как да разберете с какъв характер е този проблем и къде се намира, за да го поправите? В много ситуации течовете не са видими за нашите очи, тъй като са се появили на скрити места като например по тръби, намиращи се в земята или в стените, под покрива и на други труднодостъпни места.

Спрете невидимия враг

Източникът на влага вътре в дома може да бъде измъчващ и трудно забележим проблем. Зачестяващите влажност, петна на стени и неприятни миризми са само част от индикациите, че нещо не е наред. За да разкриете източника на влагата, трябва да използвате систематичен подход. Прегледайте внимателно потенциално проблемни зони като покрива, прозорците, водопроводните тръби и канализацията. Използването на инфрачервена термокамера може да помогне за откриването на скрити участъци с натрупване на влага. Ако проблемът остава неясен, се консултирайте с професионален експерт, за да определите точния източник и да предприемете необходимите мерки за отстраняване на влагата и предотвратяване на бъдещи проблеми.

И какво трябва да правим, ако имаме съмнения, че някъде в дома ни има скрит теч на вода?

Дали трябва да започнем да пробиваме отвори в стените и пода и да разпокриваме покрива, за да стигнем до източника на проблема? Разбира се, че не! Днес има далеч по-бързо, лесно, практично и удобно решение на този тип проблеми и в случай, че се питате какво е то, следващите редове ще ви запознаят с него. Когато имаме подозрения, че вкъщи имаме теч поради наличие на влага и мухъл, трябва възможно най-скоро да разберем откъде точно идват те и съответно да се справим с тях. Най-добрият съвременен начин да направим това е термографската диагностика. Може би това е непознат термин за някои от вас, но всъщност този метод навлиза все повече и повече в днешния свят. Чрез него се откриват всякакви форми на влага и течове в жилищни и промишлени сгради, най-важното без никаква намеса в целостта на мястото. Това се реализира благодарение на термографската камера, която отчита наличие на скрита вода и точното й местоположение. Разбира се този уред трябва да попадне в правилните ръце на опитни и квалифицирани техници, за да може диагностиката да се извърши успешно. Нужни са само няколко часа за пълното обследване и диагностика на даденото жилище, и определянето на конкретните места, които имат нужда от ремонт.

Термографската диагностика може да бъде използвана за проверка на състоянието на различни места

Тя не само върши перфектна работа за откриване на течове, а също и на загуба на топлина в жилището в следствие на некачествена или повредена изолация, дограма, врати, под, покрив и т.н. Течове могат да възникнат във ВиК системата на дадена сграда, на покрива и на други места, затова когато не сме сигурни какъв точно е проблемът и къде да го търсим, най-добре е да използваме термографско обследване, което ще ни доведе до точните резултати.

Ако имате нужда от опитна фирма в София за откриване и отстраняване на течове или влага: https://buildings-audit.com/откриване-на-течове/.

4.7/5 - (66 votes)

Свързани публикации

Хидроизолация на тераса в София: Предимствата на течната гума пред другите методи за защита

Хидроизолация на тераса в София: Предимствата на течната гума пред другите методи за защита

Хидроизолацията на терасата в София е от решаващо значение за поддържане на здравословната градска среда и защита на сградите от неблагоприятни климатични условия.

Прочетете повече
Подмяна на стандартни крушки с LED 

Подмяна на стандартни крушки с LED 

Стандартните (халогенни) крушки са широко разпространени. В близкото десетилетие, обаче ставаме свидетели на друга тенденция и на изместването на този тип осветление с друго, по-популярно – LED осветлението.

Прочетете повече
къртенето на банята

Особености при къртенето на банята

Къртенето на каквото и да било си има своите особености. Те се знаят добре от истинските професионалисти, които са опитни, компетентни и висококвалифицирани.

Прочетете повече
Изграждане и ремонт на стълбищно осветление 

Изграждане и ремонт на стълбищно осветление 

Стълбищното осветление е колективно улеснение за всички живущи в даден блок или кооперация. Осветеността на общите площи дава спокойствие и комфорт на всички

Прочетете повече
ремонт на дограма

Ремонт и подмяна на обков на дограма

Обковът е най-важният сред съставните крепежни елементи в дограмата. Към всеки профил на дограма има такава приспособена механизирана система, която отговаря за правилното функциониране на цялото съоръжение. Обковът отговаря за…

Прочетете повече
къртачни услуги

Защо предлагаме къртачни услуги

Защото от къртачни услуги се нуждае всеки, предприел малки или мащабни ремонтни дейности. Не ги правите постоянно, нито пестите средства и усърдие.

Прочетете повече

Тази публикация има 10 коментари

  1. Може би трябва да проверите покрива и тръбите за изтичане на вода.

  2. Разгледайте и прозорците и вратите за протичане на вода.

  3. Вижте и вътрешните водопроводни тръби и сифоните в банята и кухнята.

  4. Също така, трябва да проверите и условията на основата на дома.

  5. Препоръчвам да проверите и напускането на дъждовната вода около къщата.

  6. Трябва да проверите и състоянието на водещите тръби в къщата.

  7. Използвайте хигрометър, за да контролирате влажността във въздуха в дома.

  8. Прегледайте добре покрива за водни замърсявания.

  9. Проверете и дограмите за замърсявания и протичания.

Коментарите са затворени.