Може да имате добри взаимоотношения със съседите си, но съседските отношения понякога могат да бъдат подложени на изпитание от дребните ежедневни проблеми. Едно нещо, което причинява разногласия при много хора в квартала, е това кой всъщност е отговорен за канализацията – проблем, за който най-вероятно не мислите докато не се случи най-лошото – каналите да се запушат. И така, кой носи отговорност за запушените канали? Отговорността за разрешаването на проблема с блокирания канал зависи от самото място, на което се намира запушването. Първото нещо, което трябва да направите при наличие на такава авария, е да определите дали запушването е в обществената канализация или в тази на вашето лично жилище.

Обществена или частна канализация? Тръбата, от която се оттича мръсната вода от дома ви, се нарича канал. Когато канал от вашия имот се съедини с канал от друго жилище, това вече става обществена канализация. И поради причината, че каналите са публични и частни, отговорността за тяхното отпушване зависи именно от техния вид. По принцип това не винаги е лесно за установяване, така че може да се наложи да направите някои проучвания.

Какво да правите, ако имате запушен канал? Ако не сте сигурни къде точно е източникът на запушване, свържете се с някой местен водопроводчик. Те идват до обекта и откриват какъв е проблемът и къде е той, и ви дават съвет какво да правите след това. Те ще могат също да ви кажат дали отговорността да отпушите канала е само ваша или и съседите ви трябва да се включат. Ако знаете, че задръстването е само във вашата канализация, можете да действате самостоятелно без да се консултирате с друг освен с професионалист, разбира се. Но е хубаво да проверите и комшиите, за да се уверите, че и тяхното жилище не е засегнато от проблема. Ако вие сте собственик на имота, ще трябва да повикате фирма за отпушване на канали, в случай че не можете сами да се справите със запушването. Ако имотът е под наем, хазяинът е длъжен да се заеме с този въпрос и да наеме специалист.

Ако сте установили, че запушването е в обществените канали, най-добрият вариант е да се споразумеете с останалите обитатели на сградата и да си поделите разходите по отпушването. За съжаление, някои хора може да откажат да допринесат с пари, тъй като смятат, че не са виновни. Такива жители винаги има, но опитайте да се разберете поне с по-голямата част от съседите си, за да постигнете успешен резултат.

Има редица фирми и лица, които предлагат добри и качествени услуги по отпушване на канали, ако искате да Ви препоръчаме таква фирма вижте този уеб сайт: https://vikplovdiv.com/отпушване-канали.